cassette
service

Bereken hier de juiste versnelling met de juiste cassette voor jouw fiets. In heuvels, bergen, polder. Op de racefiets, mountainbike of gravelbike, 

Welke cassette?

Barend Princen Alpe D'Huzes

Alpe D'Huez

Pas jij je versnelling aan met een bergcassette voor de Alpe D’Huez? Met welke snelheid kan jij de berg op? Probeer daarbij je trapfrequentie toch minimaal wel boven de 60 te houden maar liever nog op de 75-80.

Robbie Shade, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

marmotte

Welke versnelling neem je mee als je tijdens de Marmot op de Galibier tot hoger dan 2.600 meter fietst? Reken je bergverzet uit.

Tim Princen Ventoux

Mont Ventoux

Met welke tandwielen op je cassette rijd jij de Mont Ventoux op? Onderschat deze kale berg niet en plaats een goede bergcassette op je fiets. Reken hier uit hoeveel tanden je nodig hebt. Afhankelijk van de snelheid waar jij de Ventoux mee op kan rijden.

de poldercassette

Op het vlakke kan je wel met een trapfrequentie van 90-95 rijden. Welke cassette rijd jij in de polder om de sprongen zo klein mogelijk te houden? Monteer voor in de vlakke polder een cassette met zo’n klein mogelijke stappen.

Glory Cycles, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons

Bergverzet

Met welk bergverzet rijd jij de bergen op? Hou een soepele tred, voorkom overmoed en bereken hier je cassetteverhouding. Monteer dan de juiste cassette zodat je goed voorbereid de bergen in gaat.

Cassette vervangen

Compatibiliteit van onderdelen

Welke onderdelen zijn compatible aan elkaar?  Van Shimano, SRAM, Campagolo tot 10, 11 en 12 speed cassettes en kettingen.

De poldercassette

Op het vlakke land in Nederland, in de polders heb je vooral te maken met veel wind. Je wil lekker kunnen fietsen en een trapfrequentie van boven de 80 maar liever nog 90 tot 100 aan kunnen houden. Als er te grote sprongen in je cassette zitten is dat niet fijn. Bereken hier op basis van jouw snelheid, trapfrequentie en voorblad welke versnellingen jij in je poldercassette wil hebben.

Bereken het verzet voor je cassette!

Bereken hier met een paar muisklikken zelf hoeveel tanden je op je cassette nodig hebt. Stel zelf je eigen bergverzet samen of kijk welke versnelling het best bij je past als je in de bergen fietst. 

  • Ga op het vlakke uit van een minimale trapfrequentie van 80 . Maar met een cadans van 90 ben je effectiever. En soms kan je zelfs leren met 95 tot 100 pedaal-omwentelingen te fietsen. In de volle sprint kan je zelfs tot 100-120 komen. 
  • In de bergen moet je minimaal wel van 60 pedaal-omwentelingen per minuut uitgaan. Maar dat is al aan de lage kant. Het zou beter zijn om uit te gaan van een trapfrequentie van 75-80. Dat is een veel betere cadans.  

.

Succes met je berekening!

Welke versnelling tijdens de Alpe D’huzes?

Welke versnelling tijdens de Alpe D’huzes?

Bereken hier je versnelling

Doe je mee aan de Alpe D’huzes ? Zorg dan dat je op de Alpe D’huez de juiste versnelling gebruikt. Heb je een dubbele crackset, triple of compact? Heb je een 9, 10, 11 of 12 speed cassette?

Onze stelling is dat je tijdens de Alpe D’huzes een lichte versnelling moet kunnen blijven rijden. Zeker als je de berg wel tot 6 keer op wil rijden. Je moet uitgaan van een minimale trapfrequentie van 60 maar beter zou het zijn om met een cadans van 75-80 te rijden. Een standaard cassette is dan al snel te zwaar. Bereken daarom hier welke tandwielen of kransjes je op je cassette wil en stel zelf een echte bergcassette samen.

Reken jouw versnelling uit voor de Alpe D’huzes!

Reken hier met deze verzetcalculator uit welk verzet je op de Alpe D’huez het beste kunt gebruiken.

Bergverzet voor de Marmotte

Bergverzet voor de Marmotte

De Marmotte is een zware bergtocht. Met 5000 hoogtemeters in 175 kilometer is het belangrijk dat je goed berekent met welke versnelling je bergop gaat fietsen? Heb je een dubbele crackset, triple of compact? Heb je een 9, 10 of 11 speed cassette?
Onze stelling is dat je bergop een lichte versnelling moet kunnen blijven rijden. Een standaard cassette is dan al snel te zwaar. Bereken dus hier welke tandwielen of kransjes je op je cassette wil en stel zelf een echte bergcassette samen.

Reken de juiste versnelling uit voor de Marmotte

Reken hier met deze verzetcalculator uit welk verzet je tijdens de Marmotte het beste kunt gebruiken.

Bergverzet voor Cinglés du Ventoux (Malloot)

Bergverzet voor Cinglés du Ventoux (Malloot)

Bereken hier je versnelling

Om toegelaten te worden tot de Club des Cinglés du Mont-Ventoux moet je op één dag drie kanten van de Mont Ventoux beklimmen. Als je dat lukt en je kunt dat bewijzen met een gestempelde kaart, dan krijg je de titel Malloot van de Ventoux ofwel op z’n Frans: Cinglé du Mont-Ventoux.

Maar met bijna 6000 hoogtemeters voor de boeg is het belangrijk dat je goed berekent met welke versnelling je bergop gaat fietsen? Heb je een dubbele crackset, triple of compact? Heb je een 9, 10 of 11 speed cassette?

Onze stelling is dat je op de Ventoux een lichte versnelling moet kunnen blijven rijden. Een standaard cassette is dan al snel te zwaar. Bereken dus hier welke tandwielen of kransjes je op je cassette wil en stel zelf een echte bergcassette samen.

Reken jouw versnelling uit voor de Mont Ventoux

Reken hier met deze verzetcalculator uit welk verzet je op de Mont Ventoux het beste kunt gebruiken.

9, 10, 11 en 12 speed van shimano

Bij Shimano bepalen de shifters het aantal versnellingen. Het aantal versnellingen van de shifter moet overeen komen met het aantal kransjes op de cassette. De derailleurs zelf kenden nooit trapjes, de afstand wordt bepaald door de shifter. Maar toch is het aan te raden een met het aantal tandwielen corresponderende derailleur te kiezen. 

Kies de juiste shimano body

Op een shimano HG body kan je 10 en 11 speed cassettes monteren. In de tussentijd is daar van shimano 12 speed bij gekomen. Daarvoor heeft Shimano een speciale micro spline body ontwikkeld maar de tandwielen zijn backwords compatible aan de 10 en 11 speed body.

Sram en Shimano

Voor 10 en 11 speed cassettes kan de Shimano en Sram uitwisselen. Voor 12 speed gaat dat niet lukken want SRAM gebruikt daarvoor het zgn SRAM XD-systeem.

Shimano en Sram

Shifters, kettingen en cassettes van shimano en Sram zijn tot en met 11 speed volledig uitwisselbaar. Voorwaarde is dat je 8, 9 en 10 speed niet door elkaar haalt. We horen vaak klachten de kettingen van Sram lawaaierig zijn. Belangrijk is ook dat Sram niet beschikt over triple groepen voor de racefiets en dat je Sram dus niet uit kan wisselen met Shimano Triple.

Vanaf 12 speed niet meer compatible

Voor 10 en 11 speed cassettes kan de Shimano en Sram uitwisselen. Voor 12 speed gaat dat niet lukken want SRAM gebruikt daarvoor het zgn SRAM XD-systeem.

Cassettes/Shifters: Campagnolo & Shimano

Omdat de afstand tussen de achtertandwielen op de cassette bij Campagnolo en Shimano verschillend zijn van elkaar zijn kunnen cassettes en shifters van Campagnolo en Shimano niet uitgewisseld worden. Ook gebruikeb beide merken een ander type body met een andere bevestigingsmethode van de tandwielen. Een tijdje bestonden er onder het Merk Marchisio cassettes die voor beide merken samen te stellen waren met verschillende bevestigingsmethodes maar Marchisio is niet meer actief.